söndag 23 oktober 2011

Frihet?




Att med Natos och Sveriges hjälp störta en Diktator och samtidigt komma undan med etniska massmord.


Några utdrag ur statsvetaren och skribenten Björn Blomberg skrift.





Vad får man om man med våld krossar en auktoritär, nationalistisk regering som trots alla sina fel och brister försökt att hålla samman landet och garantera alla folkgrupper tillgång till ett visst socialt skyddsnät, fri utbildning och sjukvård? Svaret är: totalt kaos och en uppsjö av väpnade miliser som alla har sin egen agenda och som försörjer sig genom att råna banker och plundra. Många av miliserna är uttalat rasistiska och i Misrata utmärker sig bland annat "Brigaden för att förfölja slavar och svarta" som på sin meritlista bland annat har det totala utplånandet av staden Tawerga som innan kriget hade 30 000 invånare, nästan alla svarta slavättlingar. Idag har staden totalförstörts och allt av värde stulits av nämnda brigad. Hela befolkningen har fördrivits eller mördats och Misrata-brigaden säger att de aldrig kommer att tillåtas att återvända.


Under belägringen av Sirte har NTC-rebeller skrutit över hur de beskjuter staden på måfå med raketer eftersom de 70 000 personer som fanns kvar i staden "måste" vara Gaddafi-anhängare. När en del civila som lyckades fly raketbeskjutning och NATO:s terrorbombningar som i vissa fall raserade vanliga bostadshus med hundratals lägenheter nu har kunnat återvända har de funnit sina hem plundrade och vandaliserade. Liksom i andra städer har bilar stulits av landets nya makthavare, en samling väpnade miliser som fungerar som både polis, åklagare och exekutionspatruller i de områden som de lyckats erövra.





Nu säger vår regering att Sverige efter en helt lysande insats med flygspaningar och propaganda ska lämna Libyen redan nu i oktober. Det är på tiden! Låt oss hoppas att svenska soldater aldrig någonsin mer kommer att arbeta som legoknektar åt den sortens rasistiska våldsverkare som vi nu ser i full aktion i Libyen. Jag glömmer i det sammanhanget aldrig BBC:s intervju med en nigeriansk flicka som fick sin far bortförd och som själv blev våldtagen av NTC-rebellerna i Tripoli. BBC skrev: "Det var ett besök som den nigeriska familjen hade fruktat."


De hade gömt sig i sitt lilla slumhem i en förort till Tripoli efter att översten Gaddafi störtats och de fruktade en knackning på dörren. Tidigare denna månad kom 20 rebellkämpar och krävde att bli insläppta och skrek "murtuzaka". Det är ett ord som varje svart afrikan i Libyen bara känner till alltför väl. "Murtazaka" är arabiska för "legosoldat", de väpnade män som rebellerna påstår att den tidigare regeringen anställt för att utföra några av de värsta dåden under konflikten i landet.Kämparna tvingade sig in i den nigerianska familjens hem. De slog paret som bodde där. De stal alla deras ägodelar och pengar, förde bort fadern och angrep den 16-åriga dottern. Hon berättar om vad som hände:"En grupp beväpnade män kom till vårt hus. De började knacka, de kom in och sa murtazaka. De låste in min mor på en toalett. Sex av dem våldtog mig. De tog våra ägodelar och pengar. Min far försökte stoppa dem men de slog honom och släpade iväg honom."Detta var nära tre veckor sedan och hon har inte sett eller hört något från fadern sedan dess."

"Yes, there are two paths you can go by, but in the long run, there's still time to change the road you're on, and it makes me wonder, really makes me wonder"











Ja vi är kvar. Sinnesjuk vinst igår i den helt avgjörande matchen. I 94:e minuten gjordes målet som höll oss kvar i Superettan. Nu gäller det att bygga för säsong 2012. Helt klart behöver klubben säga tack och hej till en del spelare och med lupp hitta spetsspelare som kan frälsa klubben hela vägen till Allsvenskan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar